we love music

Användarnamn


Freddie Wadling

Freddie Wadling framstår så här sju år efter sin död allt mer som ett unikum i svensk musikhistoria. Från de tidiga punkåren med Liket Lever, The Leather Nun, och Cortex, via åttiotalets Blue For Two och Fläskkvartetten till ett brett publikt genombrott med soloskivan ”En skiva till kaffet” vid millennieskiftet, var Wadling en musikalisk kameleont, ständigt på väg mot nästa idé.

I slutet av 90-talet träffades multiinstrumentalisten Henrik Cederblom och Wadling i samband med att Wadling spelade in ett album med John Dowland-kompositioner tillsammans med The Forge Players. Cederblom, som spelade klassisk gitarr, genomförde ett antal konserter med materialet, tillsammans med Wadling, i duoformat. Där och då började ett långtgående samarbete.

De två träffades regelbundet i Wadlings trädgård för att spela låtar de båda tyckte om. Det fanns ingen plan, ingen färdig idé. Inramningen var anspråkslös och infallsrik. Allt handlade om kärleken till musik och till material de båda växte upp med: Syd Barretts Pink Floyd, Captain Beefheart, King Crimson och mycket annat.

Under en period mellan 2002 och 2006 spelade Wadling och Cederblom in ett flertal av dessa låtar i studio i Göteborg. Vissa låtar gjordes bara en enda gång, en tagning utan förberedelser, medan andra - som till exempel ”The Bogus Man” (Roxy Music), ”Life Of Surprises” (Prefab Sprout) och en tidig version av Wadlings egenpennade ”Fade Away” - på ett mer regelbundet sätt förekom i duons liverepertoar och därmed hade en mer arrangerad karaktär. Gemensamt för dom alla är känslan av att nu är nu, musiken skapas och händer i stunden.

Inspelningarna var ett tag påtänkta för utgivning, men andra projekt och skivor kom emellan. Henrik Cederblom mixade till sist en albumvariant som en gåva till Wadling på hans 60-årsdag, 2011, men sedan dess har låtarna legat bortglömda och ohörda.

Den 31:a maj 2024 kommer till sist ”The Uni Dexter Melody Hour” ut, bestående av 12 låtar utvalda från det digra materialet, i ny mix av Cederblom. Albumet släpps, via Knippla Records, enbart på vinyl, då detta var ett av Freddie Wadlings önskemål - bland annat för att ingen gjorde vinyl år 2002! Redan den 19:e april kommer dock ett digitalt smakprov i form av tre låtar.


Media
Kategori
Typ av utgåva
Label
Lagervara
Release
Pris
Cortex - Closure
239 kr
LP
Köp!
Info
Visar 8 av 8 produkter