Användarnamn


Vinyl Progg

VINYL PROGG
Musikrörelsen, den svenska musikrörelsen eller den progressiva musikrörelsen, i nutida språkbruk oftast benämnd som "proggen", var ett svenskt musikfenomen, starkt influerad av det sena 1960-talets ungdomsrevolter som 68-vänstern, den amerikanska hippierörelsen, och hos många även den svenska folkmusiken. Denna rörelse, som hade sin storhetstid under första halvan av 1970-talet, var genremässigt mycket heterogen och hade ursprungligen till syfte att föra fram de olika musikformer som kommersiella skivbolag inte uppfattade som ekonomiskt intressanta, men kom med tiden att känneteckna en tilltagande vänsterpolitisering. Personer som framför eller lyssnar på musik med anknytning till rörelsen brukar kallas proggare. https://sv.wikipedia.org/wiki/Progg 


NYNNINGEN - ANAKONDA OCH ANDRA LÅTAR
Efter att ha samlat damm i Sveriges Radios arkiv i nästan 50 år kan skivkollektivet Malmö Inre stolt presentera en bortglömd del av den svenska barnmusikkulturen: En tidigare outgiven barnskiva av Nynningen, med Totta Näslund på sång.
Låtarna på "Anakonda och andra låtar" spelades in i början av 1970-talet av Nynningen för radioteatern i Göteborg. De skrevs för två radioprogram: "Patrik Partikel Från Partille" och "Är Du Så Barnslig, Eller?". Bland låtarna på den nya skivan finns den första versionen av låten "Ylle", som senare hamnade på Nationalteaterns barnklassiker "Kåldolmar och kalsipper".

- Nynningen och Nationalteatern var som syskon på den tiden. Vi lånade både bandmedlemmar och låtar från varandra. De här låtarna repade vi in under en helg i ett hus på landet som vi hade lånat. Sedan åkte vi till radion och spelade in dem, säger Nikke Ström, basist i Nynningen.

På skivan medverkar Bertil Goldberg, Tomas Forssell, Totta Näslund, Nikke Ström, Bernt Andersson, Dennis Lundh, Mikael Gyllenstig samt Anki Rahlskog från Nationalteatern.
Sorteringsordning:
Format: